Kolumni: Kuha on perheessä

Edesmennyt enoni, tuo Pohjois-Karjalan kovin vitsiniekka ja lentäviä lauseita laukova maatilan isäntä, muistuttaa minua vieläkin elämää suuremmilla viisauksillaan.
Silloin, kun en jaksanut kymmenettä juuri lypsetystä maidosta tehtyä lettua syödä ja siskoni sen söi, kuului nuo viisaat sanat ”kuha on perheessä!”. Kovin pienenä en tuota lausetta tajunnut. Väkinäisenä hänen Länsi-Siperialaiselle naurunremakalleen nauroin kuorossa. Nauraa piti, kun niin teki kaikki muutkin.
Nyt myöhemmin olen tajunnut nuo viisaudet paremmin. Ei ole kysymys siitä, kuka sen letun syö. Pääasia, että joku sen tekee.
Lettu ja perhe voi kuvastaa tässä mitä vain.
Me täällä muka ”Jumalan selän takana ja keskellä ei mitään” ollaan kuin yhtä suurta perhettä, halusimme sitä tai emme. Yhdessä meidän täällä täytyy elää ja se elämisen laatu riippuu ihan jokaisesta meistä. Näkökulman muuttaminen auttaa paljon.
Meillä täälläkin on hyviä mahdollisuuksia menestyä, se on todistettu jo monta kertaa. Näkökulman muuttaminen auttaa huomaamaan, että yhdessä olemme enemmän.

Eikös se ole niin, että jos et itse sitä lettua edes yritä syödä, ei se ole pois sinulta, jos joku toinen sen syö? Pääasia, ettei tuo eteen annettu lettukasa jäisi puolitiehen ja eno joutuisi syöttämään letut porsaille. Se, että kannustan ja vähän myös patistan siskoani syömään sen viimeisen letun, antaa myös minulle aihetta iloon ja ylpeyteen. Kannustaminen vaikka silläkin uhalla, että sisko joutuu pinnistämään ja vähän mahanpuruistakin kärsimään kannattaa, jos sillä päästään tavoitteeseen. Onhan hän saavuttanut enoni silmissä sen, mihin tämä lettukasan paistamisella pyrkikin. Maha tyhjänä ei lähdetä ja mitään ei jätetä syömättä. Yhdessä onnistuimme enoa myöten, kunhan on perheessä.

Mekin voisimme yrittää tätä. Antaa kaikkemme, jos ei itsemme tsemppaukseen, edes sen toisen. Helpompi joskus on nähdä potentiaali toisessa kuin itsessään. Silloin tehtävänä on kannustaa ja iloita toisen menestyksestä, tai edes siitä, että hän yrittää. Näin on myös helpompi ottaa vastaan se kannustus itselleenkin ja uskoa omaan tekemiseen, kun sen aika on.
Meille on annettu mahdollisuus hyödyntää toistemme osaamista ja tietotaitoa. Niiden käyttämättä jättäminen olisi kuin porsaille heitetyt letut.

Kuha on perheessä, vai minne se sitten menikään?

Nanku, huumorilla höystetty elämäntapaviisastelija, joka yrittää opetella välillä sanomaan ei.