Kolumni: “Tulkoon pimeys!” Ja pimeys tuli.

(Varoitus! Teksti sisältää kaamoksellista huumoria).

Suomi oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet ja syksyn henki liikkui vetten yllä.

Kellojen siirto talviaikaan. Harmaata kaikkialla. Märkää niin ettei tuulilasin läpi näe suojatietä ylittävää ulkoilijaa. Kylmä, joka menee luihin ja ytimiin. Kuollutta kaikkialla, luonnossa ja mielessä. Syksyinen alakulo tulvii korvista sisään.

Kuten olen jo aiemmin todennut, me pohjolan kansa olemme melkoista sissiporukkaa säiden suhteen. Juuri pääsimme vapauttamaan kesän aikana sisäiset villivarsat laitumelle. Nyt se kaikki on meiltä riistetty ja oma pieni karsina tuntuu yhtäkkiä niin kovin ankealta.

Jos tuntuu, että erilaiset toimenpiteet eivät anna rauhaa mustenevalle mielelle, kannattaa kokeilla vaihtoehtoista keinoa. Syysankeuteen saattaisi nimittäin auttaa VIKA:na käänteinen strategia.

Vahingonilo
Nauti muiden epäonnistumisesta. Varsinkin jos epäonnistuja ei kuulu suosikki-ihmisiisi, hänen epäonnistuminen tuo iloa tuplaten. Itseasiassa sinullahan menee loistavasti kun joku toinen kärsii.

Itsesääli
Sinä olet vain olosuhteiden uhri etkä voi muuttaa mitään asiaa elämässäsi. Tämän kun olet saanut syötettyä päähäsi, olet ottanut ensimmäisen askeleen kohti yliampuvaa itsesääliä. Itsesäälissä saa ja pitää rypeä.

Kateus
Onhan se vaan kaikinpuolin väärin, että naapurilla on elämä hienompaa kuin sinulla. Ehkä et edes tarvitsisi samoja asioita omaan elämääsi, mutta kadehtia kannattaa silti.

Ahneus
Ahneella ei ole paskaista loppua, paitsi ehkä pöntöllä. Syö ja juo niin paljon kuin sielu sietää, sinulla on siihen täysi oikeus. Ahnehdi kaikkea muutakin mahdollista, esimerkiksi tavaraa. Kylläisenä, darraisena ja talo täynnä ylimääräistä omaisuutta löydät elämän syvimmän merkityksen.

Tämä VIKA-strategian yhdistelmä saattaa auttaa sinua selviytymään kaamosajan mielen harmaudesta. Päinvastainen ajattelutapa synkkyyden synkistämisestä auttaa ymmärtämään oman pienuuden universumissa laajemmassa mittakaavassa. Sivuoireina tosin saattaa ilmetä katkeruutta ja pohjatonta tyytymättömyyttä.

Ja pimeys tuli.

-Nanku, ei mikään valtuutettu elämäntapavalmentaja, mutta psykologin lapsi kuitenkin.